augusti 16, 2021

Kollektivavtal hos fackförbundet ST

Av detske

Kollektivavtal ST förhandlar fram bättre villkor för dem som jobbar inom statliga organisationer och bolag. I de här avtalen finns regler om allt från arbetstider till sjuklöner.

Vad är ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivare och en facklig organisation. Genom de här överenskommelserna har fackförbundet kunnat avtala fram bättre arbetsvillkor, än de som lagen kräver i Sverige. Statens villkor för arbetsmarknaden brukar man kalla för arbetsrätten.

Kollektivavtalen gör att de anställdas villkor stärks ytterligare och tillsammans med arbetsgivarna, tas det slutliga ansvaret för vilka lagar som ska gälla. Arbetsgivaren och facket kommer alltså överens om vilka villkor de anställda ska ha på arbetsplatsen.

Kollektivavtal ST i jämförelse med arbetsrätten

Genom kollektivavtalen har fackförbundet ST arbetat fram bättre villkor i arbetslivet än de om gäller i den statliga arbetsrätten. ST kollektivavtal betyder bland annat att:

  • Vissa yrkesgrupper kunnat få kortare arbetsvecka, än de lagstadgade 40-timmars veckorna
  • Längre semestrar än de 25 dagar som semesterlagen kräver
  • Ersättningar som kompletterar föräldra- och sjukpenning från försäkringskassan
  • Längre uppsägningstid för den som tvingas sluta
  • Komplettering av pensionen, vilket ger mer ersättning när du slutar jobba

Ju fler medlemmar i facket, desto bättre kollektivavtal

Alla på en arbetsplats där ett kollektivavtal finns, åtnjuter fördelarna med det. Även de personer som inte är med i facket. Det skapar en trygghet för alla, eftersom en arbetsgivare annars skulle kunna anställa bara dem som inte omfattas av kraven. Av den anledningen inkluderas alltid alla av kollektivavtalet på en arbetsplats. I längden gagnar det alltså inte de fackanslutna att utesluta de som inte är det.

Därför är det positivt om så många som möjligt ansluter sig till ett fackförbund staten på arbetsplatsen. Genom att vara med i facket, bidrar alla medlemmar till att både du och dina kollegor får bättre avtal i arbetet.

Ett kollektivavtal gäller tills ett nytt förhandlas fram

Genom förhandlingar kommer parterna överens om vilka villkor som ska gälla på arbetsplatsen. När avtalstiden för ett kollektivavtal utgått, måste det följas till avtalstiden går ut eller sägs upp av någon av parterna.

Om facket vill ha förändringar när avtalet löpt ut och inte kommer överens med arbetsgivaren, kan motåtgärder sättas in. Ofta förekommande, fackliga åtgärder är övertidsblockader och strejker. Lockout och nyanställningsblockader är ingripanden som arbetsgivaren i sin tur kan ta till.

Löneutveckling och semester för arbetstagarna

Fackförbunden vill kontinuerligt förbättra sina medlemmars villkor och då gäller det förstås att hela tiden uppgradera avtalen, så att de är i fas med samhällsekonomin i övrigt.

Det finns många saker att besluta om i ett kollektivavtal, men de viktigaste brukar vara löneutveckling, arbetstider, semester, pension och sjuklön.

Genom Fackförbundet ST:s kollektivavtal, har många förbättringar genomförts för statligt anställda. Utan de här kollektivavtalen skulle arbetsgivaren kunna bestämma vilken lön de anställda ska ha, utan att arbetstagaren skulle ha något att säga till om.

Tack vare kollektivavtalen som ST varit med om att ta fram för sina medlemmar, finns det också övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid. Statligt anställda har också rätt till 35 dagars semester efter att de fyllt 40.

Förmåner för särskilt utsatta yrkesgrupper

Vissa yrkesgrupper som nattarbetar, har exempelvis numera rätt till kortare arbetsveckor på grund av den slitsamma arbetssituationen. Personer som måste nattvaka under arbetspassen, kan alltså istället kompenseras med något förkortad arbetstid. En sak som säkert inte varit möjligt utan fackliga förhandlingar.

Avtalen är i grunden gällande för alla statliga arbetsplatser. Det kan trots det finnas särskilda, lokala villkor för olika yrkesgrupper och där skiljer sig arbetsplatserna åt, beroende på behovet som finns. Lokala avtal kan gälla sådant om schemalagda pauser för busschaufförer eller särskilda förutsättningar för personer med fysiskt mycket tunga jobb. Gå med i ST direkt!